W sezonie infekcji serwuję rodzinie pyszny, wzmacniający napój. Bazuje na cytrusach

Dodano:
Cytrusowy napój z przyprawami Źródło: Shutterstock / New Africa
Jesień to czas, gdy wiele osób się przeziębia i choruje. Ja mam swój sposób na to, by uniknąć infekcji. Kilka razy w tygodniu serwuję rodzinie cytrusowy napój. Jest pyszny i pełen wzmacniających składników.

Wraz z jesiennymi chłodami, wiele osób łapie infekcje. Zaczyna się zwykle od bólu gardła i kataru, a potem przechodzi w uporczywy kaszel. Czy da się jakoś uniknąć tych dolegliwości? Z całą pewnością można zadbać w tym czasie o odporność, dzięki czemu będziemy mniej podatni na przeziębienia. Ja w tym celu serwuję rodzinie wzmacniający napój. Robi się go szybko i jest pyszny.

Co warto dodać do wzmacniającego napoju?

W napoju wzmacniającym nie powinno zabraknąć składników bogatych w witaminę C. Jest ona bardzo ważna dla naszej odporności, a znajdziemy ją np. w soku owocowym. Warto też dorzucić składniki, które działają rozgrzewająco, bo wtedy szybciej można przegnać przeziębienie. Może to być chili czy imbir. Dobrze też sięgnąć po produkty, które zawierają składniki o działaniu bakteriobójczymi i antywirusowym. Należy do nich np.: czosnek, miód i kurkuma.

Jak zrobić wzmacniający napój cytrusowy?

Mój wzmacniający napój przygotowuję na bazie świeżo wyciśniętego soku z cytrusów. Zawierają one mnóstwo witaminy C, która podnosi odporność. Napój ten wzbogacam też o kilka składników, które również działają wzmacniająco, a także pomagają pokonać infekcję. Są to: czosnek, imbir, miód i kurkuma. Ta mikstura naprawdę ma moc!

Przepis: Wzmacniający napój cytrusowy

Napój na bazie cytrusów z dodatkiem wzmacniających przypraw

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 5 pomarańczy
  • 1 grejpfrut
  • 1 cytryna
  • 3 łyżeczki miodu
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. Wyciskanie sokuOwoce umyj. Każdy przekrój w poprzek na połowę i przy użyciu wyciskarki, wyciśnij z niech sok.
  2. Wzbogacanie sokuDo otrzymanego soku dodaj miód, posiekany imbir i czosnek oraz kurkumę. Całość wymieszaj, możesz też zblendować składniki na jednolity płyn, przy użyciu np. kubka miksującego.

Wzmacniający napój cytrusowy – wskazówki

Przestrzegaj poniższych zaleceń, a napój cytrusowy zadziała tak, jak tego oczekujesz.

  • Napój cytrusowy najlepiej pić od razu po przygotowaniu. To dlatego, że część zawartych w nim cennych składników jest wrażliwa na warunki przechowywania i ulega rozkładowi.
  • W sezonie wzmożonych infekcji napój ten najlepiej jest pić codziennie po jednej szklance. Jeśli zaś napój cytrusowy ma zadziałać leczniczo, można go pić nawet po 2 szklanki w ciągu dnia.
  • Jeśli dla kogoś napój ten jest za słodki, może go rozcieńczyć wodą. Należy jednak sięgnąć po przegotowaną, ciepłą wodę. Nie powinna być to w żadnym wypadku woda gorąca, bo może ona zniszczyć cenne składniki napoju.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...